1976 р. Паспортна інформація

Давньоруське городище літописного міста Деревич

Пам’ятка археології

ХІ-ХІІІ ст.

Розміщення:

Житомирська обл., Любарський р-н, с. Великі Деревичі, в західній частині села, на лівому березі р. Деревички.

Загальний опис:

Залишки городища розташовані на західній околиці села, де р. Деревичка робить підпрямокутний поворот, охоплюючи високий мис.

В північній частині городища знаходяться потрійної лінії рови і вали, якими був захищений дитинець з напільної сторони.

З боку річки збереглися незначні залишки подвійних ліній земляних укріплень на терасі нижнього плато дитинця. Схили до терас посилені крутими зрізами.

Плато дитинця має квадратну форму 85×85 м й підіймається над рівнем річки до 20-22 м.

Культурний шар характеризується залишками трипільської культури, скіфського часу, Київської Русі та польсько-литовського часу. Зокрема, було знайдено бойову залізну сокиру, пряслиця з пірофілітового сланцю, кручений браслет з чорної смальти, кераміку з хвилястим орнаментом.

Місто-фортеця Деревич побудована на найбільш густо заселеній території, в той час, коли при Ярославі Мудрому створювалась ціла система міст-фортець та невеликих сторожових пунктів для захисту земель Давньоруської держави від степових кочовиків.

В літописі Деревич згадується під 1241 рік як одне з Болоховських міст.

Розвідки проводились експедицією Інституту археології АН УРСР під керівництвом В.К. Гончарова у 1948 р. Матеріали, виявлені під час розвідки, зберігаються в Інституті археології АН УРСР.

Вчитель Любарської середньої школи С.А. Липко проводив збір матеріалів, які знаходяться в Любарському краєзнавчому музеї на громадських засадах.

Взято на охорону згідно постанови Ради Міністрів Української РСР № 711 від 21.07.1965 р.

Охоронний № : 21