Садиба Дубецьких-Панкеєвих

Головний фасад палацу. Фото з ФБ групи «Ukraina Incognita»
(опубліковано 8.05.2019 р.)

Садиба 19 ст. [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 68].

Фото Сергія Венцеславського (опубліковані 16.11.2019 р.)

Палац Дубецьких-Панкеєвих на Одещині у селі Василівка Біляївського району міг бути споруджений за проектом автора Потьомкінских сходів — одеського архітектора Франца Боффо, в свій час її порівнювали з Зимовим палацом, біля палацу був парк з фонтанами (зараз тільки залишки одного). З 1885 вона належала каховському купцю Костянтину Панкєєву, син якого, Сергій Панкеєв, відомий всьому світові як «людина-вовк», проходив лікування у Зигмунда Фрейда («Із історії одного дитячого неврозу»). За цей факт садиба дістала назву «Лігво Вовка».

Після 1991 року будівля почала руйнуватися. Місцеві жителі виймали віконні рами, двері, розбивали стіни на цеглу для власних будівель. Як наслідок обвалився дах, міжповерхові перекриття; на початку 2000-х обрушилася і головна західна стіна центрального корпусу. Зараз будівля може впасти повністю в будь-який момент.

Більше фото: