Соколовсько с.

Побудована в 1900-1901 рр. з благословення петербурзького митрополита Паладія (Раєва), стараннями братства Святого Володимира, для курортників, які приїжджають у місцевий курорт Герберсдорф (нині Соколовсько). Освячення храму здійснив 3 вересня 1901 р. капелан російського посольства в Берліні – протопресвітер Олексій Мальцов. Церква належала віруючим до кінця 1930-х років.

Після Другої світової війни храм був покинутий і забутий, піддався спустошенню, якийсь час використовувався як морг. З 1980 по 16 серпня 1996 р. вона була приватною власністю — як будинок відпочинку (про існування церкви в Соколівському у Польській Православній Церкві дізналися лише 1989 року зі згадки у місцевій газеті).

Церква св. Михаїла в Соколово

Стараннями православної парафії святого Кирила та святого Мефодія у Вроцлаві на Пяску та отримання субвенції від Фонду «Реновабіс» у Фрайзингу церкву було викуплено і після капітального ремонту повернуто до первісного призначення. 5 квітня 1997 р. архієпископ Вроцлавський і Щецинський Єремія (Анхім’юк) здійснив освячення нового хреста, який вінчає церкву (перший знятий у 1980-х рр.). З 1999 р. при церкві існує майстерня з написання ікон та невелика галерея іконописця Михайла Богуцького.

З 1998 р. це парафіяльний храм для віруючих із Соколівсько та польсько-чеської прикордонної області. Це також місце молитви для учасників молодіжних таборів та туристів з інших польських регіонів та з-за кордону, які відвідують Соколовсько. 10 листопада 2001 р. було відзначено соту річницю освячення церкви за участю архієпископа Єремії.

У розписах церкви (2001-2004 рр.) в композиції "Останній суд" автор Михайло Богуцький створив композицію "митці", на якій зобразив сивого Юрія Новосільського з пензлями для малювання.

У 2008 р. дах храму був зруйнований під час урагану, коли на нього впала повалена ялина. Проте церква продовжувала залишатися чинною.

У 2018 р. у храмі були вміщені мощі архієпископа Луки (Війно-Ясенецького), які були привезені з України.

Джерела:

Czerni Krystyna Nowosielski na Śląsku. Sztuka sakralna. Wydawnictwo: Muzeum Miejskie w Tychach – 2022 – 268 s.