2010 р. Українському православному храму у Польщі виповнилося 500 років

Дата: 10.05.2010

У м. Сянік (Польща) православна українська Перемишльсько-Новосанчівська єпархія ПАПЦ 8-9 травня провела заходи ювілейного святкування одного з найстаровинніших храмів у Польщі. Саме в ці дні церкві Вознесіння Господнього, що у с. Улюч (Сянніцький повіт) виповнюється 500 років. Колись велике село, яке налічувало понад 400 родин та мало два храми, стоїть порожнім і тільки церква на горі Дубник нагадує давню історію цього поселення.

Як повідомив РІСУ Юрій Федів, 8 травня у приміщенні виставки ікон музею Народної архітектури «Скансені» відбулася наукова конференція, присвячена 500-літтю Вознесенської церкви. Святкування продовжилися концертом духовних піснеспівів у лемківській церкві із с. Ропок, що була перевезена нещодавно до музею. Наприкінці відбулася презентація книги Василя Шляхтича «Мій Улюч», який народився у цьому селі та був виселений разом із родиною на Північ в рамках акції «Вісла» 1947 р.

9 травня у храмі Вознесіння Господнього відбулася Літургія, яку очолив архиєпископ Перемишльський і Новосанчівський владика Адам у співслужінні 11 священиків із Перемишльського, Сянніцького і Горлицького благочинь.

У проповіді єпископ Горлицький Паісій розповів про історію церкви та її давню історію, адже при храмі діяв православний монастир, який пов’язаний із діяльністю митрополита Петра Могили, торкнувся трагічної долі мешканців села, які насильно вивозилися і в Україну і на Північні території. Завершилася св. Літургія хресним ходом довкола храму та читанням св. Євангелія.

Джерело: РІСУ