Городище

Городище

Розмір зображення: 1218:836 піксел

План Трахтемирівського городища Джерело: Gold der Steppe: Archaeologie der Ukraine. – Schleswig: 1991, S. 80.

Розташоване на високому правому березі Дніпра. Все городище має місцеву назву Великі Валки, а його північно-західна частина – Малі Валки. Площа його 500 га, укріплена валом висотою 3 – 6 м та ровом глибиною 3.5 м.

Дослідження:

1925 р. – М.Я.Рудинський;

1945 р. – Т.С.Пассек;

1946 р. – П.М.Третьяков;

1948 р. – А.Й.Розсадович;

1953 р. – О.І.Тереножкін;

1963 р. – В.Г.Петренко;

1964 – 1968 рр. – Г.Т.Ковпаненко (розкопано 8500 кв.м на Малих Валках).

Городище датується 2 пол. 7 – 6 ст. до н.е.

Ковпаненко Г.Т. Раскопки Трахтемировского городища. – “Археологические исследования на Украине в 1965 – 1966 гг.”, К., 1967 г., т. 1, с. 103 – 106.

Ковпаненко Г.Т. Раскопки Трахтемировского городища. – “Археологические исследования на Украине в 1967 г.”, К., 1969 г., т. 2, с. 108 – 111.

Ковпаненко Г.Т. Новые раскопки Трахтемировского городища. – “Археологические исследования на Украине в 1968 г.”, К., 1971 г., т. 3, с. 138 – 140.

Ковпаненко Г.Т., Янушевич З.В. Отпечатки злаков на керамике из Трахтемировского городища. – “Скифский мир”, К., 1975 г., с. 147 – 151.

Вознесенская Г.А., Недопако Д.П. Технология производства металлических изделий Трахтемировского городища. – “Использование методов естественных наук в археологии”, К., 1978 г., с. 21 – 27.