Церква Покрови

Церква Покрови існувала у 1800 р.

Топилівська церква мала цікаву історію. За Л.Похилевичем, вона колись стояла на високій могилі поблизу Боровицького замку, але близько 1770 року місцеві мешканці брати Шульгини (Шульги? – М.К.) збудували своїм коштом на новому місці невелику церковцю, а дзвіницю біля неї пізніше звів шляхтич Мохлинський, начальник прикордонної митниці (не забуваймо, що зовсім поруч, по Дніпру до 1793 року пролягав кордон Речі Посполитої з Російською імперією). Іван Груша ще застав у Топилівці численні спогади про місцевого священика Пилипа Рожевського, який помер у 1783 році на Великдень під час заутрені, стоячи навколішки в священичих шагах перед престолом. Наступним священиком у селі став Стефан Бориславський.

Джерело: Кучеренко М. Слідами Грушевських: Чигиринщина. – Пам’ятки України, 2002 р., № 2, с. 70 [принагідна згадка].