1985 р. Паспортна інформація

Курганний могильник

Пам’ятка археології

ІІІ..ІІ тис. до н.е. – сер. І тис. до н.е.

Розміщення:

Дніпропетровська обл., Солонянський район, с. Томаківка, в 2,5 км на південний схід від південно-східної околиці села.

Загальний опис:

Могильник складається з 15 курганів. Висота більшого – 10 м, діаметр – 80 м. Насип конусовидної форми, задернований. На насипу ями глибиною до 2 м. На вершині встановлений геодезичний знак. Висота другого кургану – 4 м, діаметр – 50 м. 13 менших курганів мають висоту 0,5 м, діаметр 20 м. Насипи сегментовидної форми, розорюються.

Історична довідка:

Курганний могильник зведений в епоху енеоліту-бронзи землеробсько-скотарськими племенами Придніпровських степів. Більший курган, можливо, зведений в епоху раннього залізного віку скіфськими кочовими племенами.

Пам’ятник виявлений археологом Дніпропетровського історичного музею Голубчик Л.М. в 1982 р.

Розкопки не проводились. Датований умовно.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Дніпропетровської обласної Ради народних депутатів № 180 від 16 квітня 1987 р.

Охоронний № :5271

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: 10 м по колу від підошви насипу курганів.

Основна бібліографія, архівні дані:

Розвідки Дніпропетровського історичного музею / Науковий архів Інституту археології АН УРСР, ф.е. 1982/125.