Церква Воскресіння

Церква Воскресіння

Розмір зображення: 800:568 піксел

Церква (дерев.) [Пам’ятники архітектури УРСР, що перебувають під державною охороною: список. – К.: Держбудвидав, 1956 р., с. 16].

Церква 1580 р. (дерев.) [Нариси історії архітектури України: дожовтневий період. – К.: Держбудвидав, 1957 р., список пам’яток].

Церква Воскресіння, біля 1580 р. Зруйнована.

Через брак пам’яток немає можливості встановити час виникнення неодмінного в XVII столітті ряду зображень пророків з образом «Знамення богородиці» у центрі. Про спорудження іконостаса з рядом пророків йдеться, між іншим, в «Завіщанні» волинського шляхтича Василя Загоровського (близько 1574 р.) у зв’язку з плануванням будівництва нової церкви у Суходолах [Архив Юго-Западной России, т. I, ч. I. K., 1859, № 16]. [Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1967 р., т. 2, с. 209]