Давньоруське городище

Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

XI-XIII ст.

Розміщення:

Чернігівська обл., Менський район, с. Стольне, на північній околиці села, біля пташника та колгоспного саду.

Загальний опис:

Городище розташоване на лівому заниженому березі р. Домна (Столна). В минулому воно з трьох боків було оточене заболоченою низиною. Площадка городища має округлу форму (35×40 м), щільно задернована. З північного боку зберігся вал, що простягається на 55 м. Висота його з боку площадки 3-3,5 м, з боку рову – до 5 м, ширина в основі 8-10 м. З південного боку збереглася ділянка валу до 40 м, довжиною і висотою до 1-1,5 м. Рів, що оточує городище, найкраще зберігся з північного і східного боків. Його ширина 6-9 м, глибина до 1,5 м.

Культурний шар зафіксований на глибині до 1,2 м. Матеріали з городища представлені знахідками із шурфа (І.І. Єдомаха, 1961), серед них: кругова кераміка XI-XIII ст., ціла амфора «київського типу», навістря сулиці, фрагменти скляних браслетів, керамічне пряслице, риболовний гак, залізна обковка лопати.

Городище, вірогідно, споруджене в XI – на початку XII ст. Воно відоме за матеріалами Філарета, «Сведениям 1873», матеріалам П.О. Уварової (1906), його обстежував у 1961 р. І.І. Єдомаха, який заклав на площадці шурф, в 1991 р.- О.В. Шекун.

Наукові звіти зберігаються а НА ІА АН України, знахідки – в фондах ЧІМ, Стольненського музею.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення Чернігівської обласної Ради народних депутатів № 551 від 17 листопада 1980 р.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: За 200 м від захисних споруд городища.

Сведения 1873 о городищах и курганах.- Вип. 5.- ИАК-СПб, 1903.- С. 37.

Филарет (Гумилевский). Историко-статистическое описание Черниговской епархии.- Кн. 6.- Чернигів, 1874.- С. 158.

Уварова П.С. Труды Московского предварительного комитета по устройству XIV АС.- Вип. I.- М., 1906.- С. 88.

Архів ІА АН України // Звіт О.В. Шекуна за 1991 р.