2010 р. Спільна експедиція археологів та етнографів на Волині

Дата: 05.07.2010

3 липня 2010 року розпочалася спільна етнографічно-археологічна експедиція ДП «Волинські старожитності» та Волинського національного університету імені Лесі Українки у селі Стобихва Камінь-Каширського району. Її фінансують ДП «Волинські старожитності» та меценат Вадим Воробей.

У складі експедиції працює кандидат історичних наук Алла Дмитренко, яка й керує експедицією, директор ДП «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, старший науковий співробітник відділу етнографії Волинського краєзнавчого музею Людмила Мірошниченко-Гусак, аспірантка кафедри етнології Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка Юлія Буйських та – науковий співробітник ДП «Волинські старожитності» Михайло Вашета.

Студенти-музеєзнавці ВНУ проходять у селі Стобихва етнографічну практику. Вже зібрано польові етнографічні матеріали, записано розповіді старожилів села, проведено шурфування пам’ятки археології – багатошарового поселення доби міді, бронзи, Київської Русі та пізнього середньовіччя на східній околиці. Виявлено нові археологічні пам’ятки.

Експедиція триватиме до 10 липня 2010 року. Матеріали експедиції після камеральної та лабораторної обробки вийдуть окремою книжкою у видавництві ДП «Волинські старожитності».

Історична довідка

Село Стобихва відоме до середини ХХ століття як містечко, що існувало вже у XVII столітті, хоча перша писемна згадка про нього у джерелах відноситься до 1703 року. Належало воно шляхтичу Стефану-Петру Річицькому, опісля – Чарнецьким, Рачинським, Свірчевським, Кушелям, Станішевським, Леонардам. У ХХ столітті в селі випадково знайшли скарб із декількома сотнями срібних та мідних монет середини XVII століття.

Назва села походить від річки Стобихівки (до кінця ХІХ століття називалася Став), лівої притоки Стоходу. Навколо села знаходяться мальовничі місця – дубові і соснові ліси, соковиті луки, сінокоси. 1916 року, коли російські війська проводили Стохідську операцію мешканці містечка були евакуйовані. Лише частина жителів повернулася на батьківщину. У 1930-х роках їх виселила вже польська влада: місцевість увійшла до зони Поворського військового полігону.

У 1940 році жителі були переселені у Бессарабію вже радянською владою. Лише у 1946 році частина жителів повернулася. У містечку діяла Успенська церква, побудована на початку XVIII століття. На початку 1940-х років її знищили.

У 1988 році в Стобихві знімали художній фільм «Микола Вавілов» (студія «Мосфільм», режисер Олександр Прошкін).

Прес-центр ДП «Волинські старожитності»