2008 р. Відтепер музеєм Степана Бандери у Старому Угриневі опікуватиметься Івано-Франківська…

2008 р. Відтепер музеєм Степана Бандери у Старому Угриневі опікуватиметься Івано-Франківська облдержадміністрація

Дата: 26.01.2008

Відповідно до минулорічного рішення Івано-Франківської обласної ради, приміщення історико-меморіального музею Степана Бандери, що у селі Старий Угринів Калуського району на Івано-Франківщині офіційно передано на баланс головного управління туризму і культури облдержадміністрації. Про це 25 січня власкору ЗІКу повідомили у прес-службі голови облради.

Відтепер координацію всіх науково-методичних робіт, пов’язаних з роботою історико-меморіального музею Степана Бандери, здійснюватиме Музей визвольних змагань Прикарпатського краю. Цей музей структурно об’єднав два філіали – Косівський музей визвольної боротьби та музей Степана Бандери у Старому Угринові.

Члени комісії з передачі музею підкреслювали: з проголошенням Року Степана Бандери, 100-річного ювілею з часу народження провідника ОУН, постало багато завдань на вшанування пам’яті одного із найвизначніших представників національно-визвольного руху ХХ століття. Зокрема, щодо оновлення музейної експозиції, проведення ремонту будинку музею, ремонт під’їзної дороги.

Довідка ЗІКу. Досі Староугринівський музей Степана Бандери перебував на балансі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Рішення про його передачу у відання ОДА прийнято з метою ефективного збереження та використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Рішення обласної ради № 430 “Про передачу історико – меморіального музею Степана Бандери” прийнято 13 листопада 2007 року.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»

* * * * *

23 січня 2008 р. у селі Старий Угринів Калуського району Івано-Франківської області відбулося засідання спільної комісії щодо передачі приміщення історико – меморіального музею С.Бандери з балансу Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника (ректор Б.Остафійчук) на баланс головного управління туризму і культури облдержадміністрації (начальник В. Федорак).

Як повідомили репортерові MALAKAVA у прес-службі ІФ ОДА, в роботі комісії приймали участь перший заступник начальника головного управління, начальник управління культури Р.Братковський, проректор університету по господарській частині В.Кошель, директор Музею визвольних змагань Прикарпатського краю С.Каспрук, завідуючий музеєм у Старому Угринові С.Лесів, начальник відділу музейної роботи і охорони культурної спадщини облдержадміністрації А.Давидюк та ін.

Завершенням роботи комісії стало підписання офіційного акту про передачу приміщення. В найближчому часі координацію всіх науково – методичних робіт пов’язаних з роботою історико – меморіального музею С.Бандери здійснюватиме Музей визвольних змагань Прикарпатського краю (директор С.Каспрук), який тепер структурно об’єднує два філіали – музей визвольної боротьби у Косові та власне сам музей у Старому Угринові.

Зазначимо, що із прийняттям обласною радою рішень про проголошення цього року Роком Степана Бандери, 100 – річного ювілею з часу його народження, перед головним управлінням туризму і культури облдержадміністрації та, керівництвом музею стоять багато завдань, які необхідно виконати для належного вшанування пам’яті одного з найвизначніших представників національно – визвольного руху ХХ століття.

В цей перелік входять оновлення музейної експозиції, ремонтні роботи будинку музею, встановлення показників – спрямовувачів доїзду з центральної дороги до самого музею, оновлення дорожнього полотна та ін.

Як повідомляла IA MALAKAVA, до 1 лютого 2008 року в Україні з‘явиться віртуальний музей Степана Бандери.

Раніше Івано-Франківська обласна рада заявила, що має намір звернутися до Президента України щодо перепоховання праху Провідника ОУН Степана Бандери – з Мюнхена в Старому Угриневі.

Нагадаємо, Степан Андрійович Бандера народився 1 січня 1909 року у селі Старий Угринів Калуського району Івано-Франківської області. Відомий політичний діяч, ідеолог українського національного руху, голова Проводу ОУН. Помер Бандера 15 жовтня 1959 року у Мюнхені.