[1987 р.] Загальний вигляд церквища

Старе Село

Св. Козми і Дам’яна 1640

Лише старі липи підказують, що тут ще недавно стояла церква. Після примусового виселення українців її обкрадено і частинно розбито, а згодом, у 1980-их роках, поляки її завалили та розтягнули бульдозерами й почали будувати мурований костел. Викопуючи пивницю, вони безпощадно понищили старі гроби священиків, котрих традиційно ховали поблизу церкви. А що церкви на тому місці стояли понад 600 років, то й священичих могил було багато. Прикро було проходити довкола нової будови і на кожному кроці бачити кости з розкопаних гробів. Хочу запитати: «Як назвати людей, котрі нарушують цвинтарища, що є проти закону країни і проти гідності кожної цивілізованої людини?» Так само треба б запитати, що думали римо-католицькі власті, коли дозволили на розкопки гробів інших католицьких священиків? Світлини показують будову костела в 1985 році.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 247.