1975 р. Паспортна інформація

Могила кобзаря О. М. Вересая

Пам’ятка історії

Чернігівська обл., Срібнянський район, Сокиринська сільрада, с. Сокиринці, кладовище.

Загальний опис:

Пам’ятник являє собою бронзову скульптуру О.М. Вересая в українському національному одягу з кобзою в руках, встановлену на гранітній надгробній плиті.

На плиті зроблений напис накладними літерами:

“Видатний український народний кобзар Вересай Остап Микитович 1803-1890”

Розміри:

скульптури – 2,5 м;

надгробної плити – 0,2×1,2×2,4 м.

В селі Калюжинці Срібнянського району Чернігівської області (раніше Прилуцького повіту Полтавської губернії) у 1803 р. народився видатний український кобзар Остап Микитович Вересай – один із найкращих кобзарів ХІХ ст., який своїм палким співом пісень та дум мужньо боровся проти кріпосництва та феодально-капіталістичного ладу.

Мандруючи з кобзою, великий Кобзар обійшов всю Полтавщину, велику частину Київщини та Чернігівщини; виступав у Києві, Петербурзі та багатьох інших містах. В своїх правдивих піснях і думах Вересай співав про утиски з боку панів, висловлював народні мрії про вільне й щасливе життя без поміщиків і капіталістів. Більшість свого життя О. Вересай прожив в с. Сокиринці. Його ім’я було дуже популярне не лише в народі, а й в колі російських та українських прогресивних діячів, його портрет малював Л. Жемчужников, до нього в гості приїздив Т.Г. Шевченко, кобзарську діяльність високо оцінювали М. Лисенко, М. Старицький, І. Карпенко-Карий.

Особливо значущими в репертуарі О. Вересая були думи “Про правду і неправду”, “Про Богдана Хмельницького”, “Про Самійла Кішку” та пісня “Правда”.

У квітні 1890 р. О.М. Вересай помер, був похований на Сокиринському кладовищі. За ініціативою жителів с Сокиринці у 1941 р. на могилі О. Вересая був встановлений дерев’яний обеліск. У 1965 р. старий обеліск був замінений іншим обеліском.

У 1978 p. на підставі рішення Срібнянського райвиконкому, прийнятого у 1976 p., на могилі українського кобзаря О.М. Вересая був встановлений новий пам’ятник за проектом архітектора І.Я. Коломійця (м. Київ).

Бронзовий пам’ятник відлитий Київським художнім комбінатом. Роботи по встановленню пам’ятника та благоустрою могили проведені бригадою Срібнянського міжколгоспбуду.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконавчого комітету Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 286 від 31.05.1971 р.

Охоронний № : 1766.

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: в радіусі 10 м від могили.