Церква Покрови

Найдавніші згадки датуються 1501 р. 1 У 1809 р. на місці попередньої було зведено нову дерев’яну церкву, обладнану органами, але без іконостасу. 2 У 1867 р. громада вчинила опір відлатинщенню обряду, а у 1872-1874 рр. – введенню православ’я. 3 З 1875 р. – православна. У 1909 р. розпочато коштом “странника” Михайла Винника з Чернигова будову нового мурованого храму. 4 Тесля Іван Антонович Войціцький розібрав стару будівлю і переніс її на цвинтар, де зібрав наново. 5 Хрести золотив Едуард Антонович Домбровський, а дахи і маківки покрив бляхою Іцек Юдкович Орловський. 6 Хаїм Іосель Рубінштейн і Мендель Ґродзіцький ошалювали церкву новими дошками. 7 Освячено цвинтарну церкву у грудні 1909 р. 8 Для будівництва нового мурованого храму згідно з типовим синодальним проектом в неоросійському стилі, доробленому повітовим архітектором Рацкевичем, 9 був запрошений мешканець села Злинки Новозибківського повіту Чернигівської губернії Артемій Наумович Сичов. 10 Він виконав фундамент, але в зв’язку зі втечею Михайла Винника разом з грішми і проектом, будову припинено. 11 У 1912 р. проект мурованої церкви доручено єпархіальному архітектору А. Пуринґу. 12 У 1915 р. проект відновив В. Караулов та її будівництво не вдалося завершити. 13 Після першої світової війни церква ліквідована.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Maliszewski М., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

3. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Świentej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 234-236.

4. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 866.

5. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 746, аркуш 234.