Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 686:800 піксел

Вперше церква в селі згадується у документах 1690 р. 1 У цьому році церква отримала ерекційну грамоту від Марка Мат-чинського, підскарбія великого коронного. 2 В 1764 р. була збудована нова дерев’яна тризрубна однобанна церква волинського типу, оточена піддашшям. 3 Ймовірно, ремонтована у 1833 р. 4 З 1875 р. – православна. У 1909 р. громада звернулася до єпархіального управління з просьбою про будову нової церкви. 5 Наказ проектувати нову церкву отримав архітектор А. Пуринґ у 1912 р., 6 а у 1914 р. цей же наказ повторений новоназначеному єпархіальному архітекторові Євгену Чижу, 7 але на заваді стали події першої світової війни. Зачинену після війни церкву зруйновано 29 серпня 1929 р. 8 Під час німецької окупації в селі діяла відновлена парафія. 9 Після другої світової війни територія села опинилася в приграничній смузі і мешканці були виселені, а будинки знищені. На початку 1990-х рр. у селі Пісочному, що давніше належало до парафії Павловичі розпочато заходи по спорудженню мурованого храму, єдиного з колишньої Холмської землі в межах України.

Стара сільська церква була тризрубною однобанною будівлею. Складалася з ширшої квадратової нави, до якої з заходу прилягав вужчий прямокутний зруб бабинця, а зі сходу – теж вужчий прямокутний зруб вівтаря з захристією при північній стіні. Вищий зруб надопасання нави переходив у сліпий восьмерик, вкритий шоломовою банею, увінчаною сліпим ліхтарем з маківкою. Вищий зруб вівтаря вкривав трисхилий дах, а нижчий бабинця – причілковий двосхилий. Захристія була вкрита трисхилим дахом. Церкву оперізувало піддашшя, оперте на профільовані випусти вінців зрубів, перерване в місці прилягання захристії. Стіни надопасання і підопасання були шальовані вертикально дошками і лиштвами. Окапи дахів четверика нави і бабинця та бані прикрашали різьблені лиштви.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. АРР, ABGKP, sygn. 15, а. 76.