2000 р. Церкви України: Закарпаття

Сойми Міжгірський район

Церква св. Василя Великого. 1898.

Церква св. Василя Великого. 1924.

Назва походить від розташування села в місці, де “соїмилися” дві ріки.

Найдавніша дерев’яна церква в Соймах була присвячена св. Василю Великому в 1698 р. Ця церква згоріла дотла в 1885 р. Рівно через 200 років після освячення першої церкви в січні 1898 р. було освячено нову дерев’яну церкву св. Василя, яка згоріла 1920 р. через недогляд церківника.

Наступну дерев’яну церкву св. Василя (площею 50 кв. м) збудували 1924 р. відомі майстри Дмитро Фічоряк, Михайло Маньо, Ілько Бряник, Дмитро Болехан та Андрій Граб. Цю церкву спалили 30 липня 1960 р. за вказівкою Міжгірського комітету КПРС, а виконавців дібрали з сусіднього Репинного. Нині у селі стоїть гарна православна церква, збудована 1934 р. в стилі міжгірської готики. У давнину в Соймах на березі Ріки був монастир ЧСВВ.