2008 р. Стоунхендж знайшли у Карпатах

Дата: 27.08.2008

У Карпатах більше десятка доісторичних скельних скульптур. Їх порівнюють з англійським Стоунхенджем. Хто і коли витесав ці статуї, учені поки не дослідили. Але впевнені: такі історичні свідоцтва – рідкість для бабусі Європи. Схожі на них знаходили тільки в Португалії і в Ірландії. Але поки побачити українські визначні пам’ятки можуть тільки одиниці, передає “Новий канал”.

Про те, що в горах є рідкісні скульптури, археологи знали. Втім, за радянських часів будь-які дослідження тут забороняли. А коли дозволили – грошей не було. Розшуки відновили тільки три роки тому. І відразу знайшли аж десять скельних раритетів.

14-метрова скульптура вагітної жінки – найцінніша знахідка археологів. Можливо, їй немає аналогів у всьому світі. Але поки вона цікава тільки самим археологам, а не державі.

За словами археолога Миколи Когутяка, “це 5-6 тисяч років до н.е. Такі визначні пам’ятки супроводжують шляхи стародавні, тут переплітаються цивілізаційні впливи північного причорномор’я”.

Хто і коли витесав зі скелі ці скульптури – археологи поки не з’ясували. Одні говорять – трипільці, інші – найдавніші цивілізації. В одному учені солідарні – це язичницькі символи. У серпні вони збирають міжнародну конференцію. Вирішуватимуть долю гірських скарбів. Археологи переконані: у Карпатах потрібно створити історико-культурний заповідник. Тоді це перекроїть не тільки туристичну карту України, але і всієї Європи.

Джерело: “Газета по-українськи”