2007 р. Андеграунд із колоною

Людмила Нікітенко

Дата: 03.10.2007

На сенсаційну знахідку натрапили робітники газової служби в місті Сміла Черкаської області, коли прокладали газопровід. «Газовики рили траншею між вулицями Дзержинського і Щорса й побачили підземну цегляну споруду під землею – за 20-30 сантиметрів від поверхні. Ми зробили отвір у тій будівлі і по драбині спустилися з мером міста Андрієм Колесником у підземне приміщення. Його площа складає приблизно 60 квадратних метрів», – розповідає «УМ» Сергій Браунер, начальник управління архітектури регулювання забудови та земельних відносин міста Сміли.

За словами пана Сергія, посередині будівлі, де добре збереглася навіть штукатурка, стоїть колона, що з’єднується з 4 арками по кутах. Цікаво, що одна зі стін має товщину до 80 см, за припущеннями, можливо, вона була об’єднана з іншим підвалом.

Сергій Браунер зазначає, що з мером Сміли Андрієм Колесником говорили про те, аби знайти людей, у яких є спеціальні прилади для обстеження підземних порожнин. Адже, як стверджують археологи, по вулиці Дзержинського є нібито ще й підземний хід.

«У Смілі під центральною частиною міста можуть бути цікаві об’єкти. Оскільки купці та ремісники цього міста, яке з XVI століття вважалося доволі солідним торговим центром, зводили свої підземні склади на віки. Тож ідеться про підземне місто, датоване XVII-XVIII століттями, і вже наступного літа ми зі студентами збираємося розпочати розкопки у старовинному підземеллі. Попередня домовленість з міським головою Сміли про це вже була», – повідомив «УМ» черкаський професор, доктор історичних наук Анатолій Морозов.

Джерело: “Україна молода”