1991 р. Паспортна інформація

Курганний могильник

Пам’ятка археології

середина І тис. до н.е.

Розміщення:

Дніпропетровська обл., Апостолівський район, Кам’янська сільрада, с. Слов’янка, в 2,6 км на схід-північний схід від північної околиці села і в 1,4 км східніше дороги Слов’янка-Новоіванівка.

Загальний опис:

Могильник складається з 7 насипів. Висота більшого кургану 10 м, діаметр 60 м. Насип конічної форми, задернований. На вершині кургану – геодезичний знак. В південній полі кургану колгосп влаштував скотомогильник. На вершині одного з курганів лежала скіфська статуя з червоного крупнозернистого граніту.

Під час розвідки на полі навколо курганів знайдені фрагменти грецьких амфор.

Історична довідка:

Курганний могильник зведений в епоху раннього залізного віку скіфськими кочовими племенами.

Пам’ятка виявлена в 1982 р. археологом Дніпропетровського історичного музею Чуриловою Л.М. Розкопки не проводились. Могильник датований на основі підйомного матеріалу – фрагменти амфор, а також скіфська статуя.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно рішення виконкому Дніпропетровської обласної Ради народних депутатів № 180 від 16 квітня 1987 .

Охоронний № : 3900

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: 10 м по колу від підошви насипу курганів.

Основна бібліографія, архівні дані:

Розвідки Дніпропетровського історичного музею / Науковий архів Інституту археології АН УРСР, ф.о. 1982/125.

Ілюстративні матеріали:

1) Схематичний генлан розташування. Курганний могильник.