2008 р. Унікальний музей потребує термінового ремонту

Сергій Трояновський

Дата: 05.06.2008

На території Хмельницької області є унікальний музей, який перебуває у складному становищі. Це літературно-меморіальний музей всесвітньовідомої поетеси Анни Ахматової у селі Слобідка-Шелехівська Деражнянського району.

Садибі, у якій розміщено музей, понад сто двадцять років. “У 1984 році цей будинок придбав дід Анни Ахматової для своєї старшої доньки, тітки поетеси Анни Вакар. У дитинстві Ахматова неодноразово бувала тут, про що свідчать записи у щоденниках та вірші, написані у цих краях, – розповіла завідуюча музеєм Марія Скорбатюк.

– 1989 рік ЮНЕСКО оголосили роком Анни Ахматової. Тоді у Слобідці-Шелехівській вирішили створити музей, присвячений поетесі. Адже окрім спогадів залишилася садиба та особисті речі, які належали родичам Ахматової. Крім того, тут прожила останні дні мати поетеси Інна Горенко. На старому сільському цвинтарі неподалік музею збереглася її могила”.

В приміщенні музею вогко та холодно. Навіть коли надворі +25, в будинку на 10-15 градусів менше. Причина цього в тому, що товсті стіни пропускають мало тепла, до того ж протягом шести останніх років в музеї не працює система обігріву.

«Опалення зробили при відкритті, але зими були холодні і котел парового опалення лопнув, так його і не відремонтували досі, – розповіла Марія Іванівна. – Коли планується велика екскурсія, я всю ніч нагріваю кімнати калориферами, які приносять з будинку культури. Цього року зима була нехолодна, обходилася одним власним електрообігрівачем». Крім того, старий глинобитний будинок знаходиться в такому стані, що терміново потребує капітального ремонту” (востаннє такий робили перед відкриттям музею, у 1989 році – прим. авт).

«Одна зі стін садиби з часом почала відходити, поперечні балки піднялися вгору, в деяких кімнатах сильно «провисає» стеля. Потрібно підняти цю стіну або повністю її замінити та укріпити стелю», – каже завідуюча. Чи вистачить коштів на ремонт? Музей Анни Ахматової є відділенням Хмельницького обласного літературного музею.

„В цьому році на ремонт приміщення у Слобідці-Шелехівській з обласного бюджету планується виділити 140 тисяч гривень. Проте на всі капітальні роботи цих коштів мало. Ремонт почнеться з фундаменту, потім перейдемо до стін та перекриття. Кошти мають надходити в червні, серпні та вересні, – розповів директор Хмельницького обласного літературного музею Василь Горбатюк.

– Що ж стосується обігріву приміщення, то проектні роботи з облаштування газового опалення були розроблені ще в минулому році, проте поки що в селі не проведено газ. Планується, що він тут з’явиться до кінця цього року. Загалом, головне наше завдання – підготуватися на наступний рік до 120-річниці від дня народження Анни Ахматової”.

Терміново потрібні небайдужі Однак необхідність ремонту – не єдина проблема музею Анни Ахматової. „Зараз його завідуючій 80 років. В такому віці працювати вже важко. Але проблема в тому, що поки що не вдається знайти людину, яка б погодилася зайняти її місце у Слобідці-Шелехівській та ставилася при цьому до роботи в музеї з усією відповідальністю. І якщо цієї проблеми не буде вирішено, в майбутньому його унікальні експонати ми можемо просто втратити”, – зазначив голова товариства російської культури „Русь”