Український камінь з Лосоне

Сьогодні ми відкрили для себе щось надзвичайне й дуже зворушливе! Гуляючи «моїм рідним» селом Лозоне ми натрапили на камінь біля церкви Непорочної Марії при дорозі, на якому було написано українською мовою: «Борцям за волю України 1918-1946 р.»

Пару тижнів тому я писала статтю для коломийської газети «Дзеркало Коломиї» про українських солдатів у війську польському. Вони були інтерновані під час Другої світової війни до Швайцарії й залишили після себе «сліди» у вигляді мостів, гірських доріг, гектарів викорчуваного лісу, ітд. Всюди, переважно, ці об’єкти позначені, як «польські дороги», «polenwege», «strada dei polacchi». Але я не знаю, чи є ще десь на території Швайцарії ось такий знак, як цей камінь. Про всі польські сліди відомо посольству Польщі, вони вшановують пам’ять солдатів, встановлюють пам’ятні таблички на тих дорогах на польській мові, ітд. А чи відомо посольству України у Швайцарії про ось такий знак?

Про цей пам’ятний камінь ми випадково дізналися вже раніше від місцевого мешканця, сина інтернованого поляка – Станіслава Павлоскі, він сказав, що є ось такий камінь, де зображений український герб й написано щось на кирилиці.

Наступного разу прийду туди з квітами і синьо-жовтою стрічкою. Боротьба за волю України ще триває! — в Losone 6616. (свідчення дописувача Фейсбук).

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".