2007 р. Знайшли панцир агатирса

Ярина Коваль

Дата: 26.07.2007

Археологічні знахідки VII-VI століття до н.е. віднайшли на Тернопільщині під час розкопок кургану «Могила від Пробіжної» у селі Швайківцях Чортківського району.

– Такі кургани споруджувало давнє сколотське населення для захоронення представників вищої військової аристократії, важко озброєних вершників – агатирсів, – розповів кандидат історичних наук, науковий співробітник відділу археології Інституту українознавства імені І. Крип’якевича НАН України Микола Бандрівський.

– Агатирси були екіпіровані згідно з вимогами того часу: лук зі стрілами, бойова сокира, кавалерійський спис та щит, на собі мали важкий залізний панцир. У доброму стані у Швайківцях такий розкопали вперше – раніше траплялися лише фрагменти. Він складався з кількох сотень стальних кованих пластинок, які нашивали на шкіряну основу.

Експедиція виявила й залізну бойову сокиру, яку скіфи називали саґарісом. Також відкопала великий бронзовий казан скіфського типу – з двома вушками, на високому пустотілому піддоні. Це другий казан такого типу за всю історію досліджень на території західної України.

Ярослав Табінський.

Джерело: “Високий замок”

Розкрито загадку кургану

Успіх очікував археологічну експедицію Інституту українознавства імені І. Крип’якевича, яка під орудою Миколи Бандрівського спільно зі студентами Тернопільського університету досліджувала курган поблизу села Швайківці Чортківського району.

У кургані, що його знайшов співробітник Державної інспекції з охорони пам’яток історії та культури Тернопільської області Василь Ільчишин, відкрили поховальний склеп VII-VІ століть до народження Христа із заупокійними дарами: залізним лускатим панциром, бойовою сокирою та великим бронзовим казаном скіфського типу.

Як наголосив “Газеті” М. Бандрівський, це другий казан такого типу, знайдений на теренах заходу України (перший виявив теж на Тернопільщині 1934 року професор Тадеуш Сулімирський). А відтак це означає, що культура середнього Придніпров’я VII-VІ століть до народження Христа сягала західних околиць Невриди, себто “годувальниці нових міст”.

Кургани на кшталт того, про який ідеться, споруджували для осіб, що були наближеними до вінценосних (зокрема – для військової аристократії).