Паспортна інформація

Городище “Вал”

Пам’ятка археології

XІ – XIII ст.

Волинська обл., Луцький район, село Шепель, біля церкви.

Загальний опис:

Городище розташоване на мисі, що підвищується над заболоченою долиною річки Сарни. Висота валів городища 8-9 м. Розмір городища 150×175 м.

З східної сторони перед валом проходить рів, шириною 22 м., глибиною близько 6 м. В’їзд на городище розташований із східної сторони. Рів перед валом засипаний.

Площадка городища рівна. На ній зустрічається підйомний матеріал-кераміка XI-XIII ст. (переважно кераміка XI ст.).

Культурний шар городища, потужністю 0,5-1,5 м., дуже насичений керамічним матеріалом. В 1806 р. тут знайдено бронзовий хрестик.

Історична довідка:

Городище виявлене в кінці XIX ст.

В 1960 р. розвідку городища провів П.А. Раппопорт, старший науковий працівник Ленінградського відділення Інституту археології Академії Наук СРСР.

Матеріали розвідок знаходяться у фондах Волинського краєзнавчого музею.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення Волинської обласної Ради депутатів трудящих № 360 від 4 серпня 1969 р.

Охоронний № : 430

Труды XI археологического съезда.- Т. I.- М., 1901.

Древньоруські археологічні пам’ятки на території західних областей УРСР. – К.: Вид. АН УРСР, 1958 р.