1966 р. Історія українського мистецтва

Розмір зображення: 994:1240 піксел

Базиліки пізніших часів значно відрізняються від базиліки Крузе. Найбільшою з них була Уваровська базиліка з цілим комплексом оточуючих її будівель, розташована у північно-східній частині міста. Можливо, що це був головний релігійний центр Херсонеса, і вірогідно, що саме ця базиліка згадується в письмовому джерелі XVII століття як храм св. Петра.

Тринефна, з однією апсидою, широким нартексом (притвором) та вузьким екзонартексом, тобто галереєю перед ним, Уваровська базиліка має розміри 52: 20,5 м. З південного боку екзонартекса був вихід у торець бокової вулиці. З західного боку базиліки був великий двір – атріум, а з півдня – ряд бокових приміщень і серед них баптистерій – хрещальня – центральнокупольна будівля з трьома апсидами і мармуровим басейном [Д.В.Айналов. Развалины храмов.- «Памятники христианского Херсонеса», вып. I, М., 1905, стор. 1-15]. Всередині базиліка мала мармурові колонади, стіни її прикрашалися фресковим розписом, а підлога – мозаїками. Як і всі інші храми Херсонеса, Уваровська базиліка неодноразово перебудовувалась, іноді – капітально, як це було в X столітті (с. 95 – 96).

План Уваровської базиліки в Херсонесі. VII – X ст. За К. К. Костюшко-Валюжиничем та Р. X. Лепером.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 94.