1976 р. Паспортна інформація

Стоянка Мурзак-Коба

Пам’ятка археології

Пізньопалеолітичний час.

Розміщення:

Автономна Республіка Крим, м. Севастополь, Балаклавський район, на південний схід від с. Чорноріччя, на лівому березі р. Чорної.

Загальний опис:

Грот розташований на лівому березі р. Чорної на висоті 36 м від рівня ріки на східному схилі гори Ісар. Стратиграфія: 1 шар товщиною 10 см вміщував в собі сучасні відкладення; 2 шар товщиною 22 см сіро-жовтого кольору з домішками дрібної щебінки; 3 шар сірого кольору, вміщував в собі щебінь та велику кількість равликів, товщина-37 см; 4 шар – жовтий, глиняний з великим домішком щебінки, товщина-55 см.

Культурні залишки зустрічались у 2 та 3 шарі. В 2-му шарі матеріали XIV-XV ст.: поливна кераміка, червоноглиняна кераміка, кам’яні плитки. В 3-му шарі, який вміщував в собі велику кількість крем’яних знарядь, було знайдене подвійне поховання чоловіка та жінки. Скелети лежали у витягнутому положенні на спині, в неглибокій ямі, яка була завалена камінням. У жіночого кістяка на мізинцях рук відсічені останні фаланги. Дослідження кістяків, проведене Є.В. Жировим, показало, що обидва кістяка належать кроманьонцям. М.М. Герасимов здійснив реконструкцію черепів. Біля кисті правої руки кістяка № 1 лежало ребро тварини з слідами орнаменту. Під час дослідження грота був знайдений очаг, обкладений камінням, а також ямка для запікання равликів.

У великій кількості знайдений крем’яний інвентар (трапеції, різці, ретушовані пластини, призматичні нуклеуси, відбійники-3 екземпляри, віджимнік) та знаряддя з кістки: шиль’я, проколки, гарпун з двостороннім розташуванням щипів.

Фауна стоянки: благородний олень, косуля, дикий кабан, дикий баран, ведмідь, лисиця, домашній собака, барсук, дикий лісний кіт, заяць, кістки риб та птахів.

Історична довідка:

Грот Мурзак-Коба слугував довготривалою стоянкою первісної людини пізньопалеолітичної епохи.

Відкритий в 1936 р. С.М. Бібіковим та Є.В. Жировим. Досліджувався в 1936 та 1938 р. С.М. Бібіковим, Є.В. Жировим, В.Ю. Лебедєвим, І.М. Громовим (експедиція).

Матеріали знаходяться в музеї археології АН СРСР ((м. Ленінград) на 1976 р.), в обласному краєзнавчому музеї (м. Сімферополь).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Севастопольської обласної Ради депутатів трудящих № 856 від 20 грудня 1975 р.

Охоронний № : 9

Основна бібліографія, архівні дані:

С.Н. Бибиков. Грот Мурзак-Коба – новая позднепалеолитическая стоянка в Крыму.- С. А.У.- 1940, М.Л.- С. 159-178.

Е.В. Жыров. Костяки грота Мурзак-Коба.- С. А.У.- 1940, М.Л.- С. 179-186.

И.А. Береговая. Палеолитические местанахождения СССР. // МИА № 81.- 1960, М.Л.- С. 153.

И.М. Громов. Фауна позвоночных тарденуазской стоянки Мурзак-Коба в Крыму. // МИА № 39.- 193….- С. 459-462.

М.М. Герасимов. Люди каменного века.- М.- 1964, С. 459-462. // Щоденники та звіти в ЛОІА АН СРСР(м. Ленінград).

Ілюстративні матеріали:

Ситуаційний план розташування.