1966 р. Історія українського мистецтва

Але найбільше фресок збереглося у поховальних спорудах, які не зазнавали таких великих руйнувань під час нападу ворогів, як житлові та громадські будівлі [Е.В.Ернштедт. Монументальная живопись Северного Причерноморья.- У кн.: Античные города Северного Причерноморья, т. I, М.-Л., 1955, стор. 248]. Один з найдавніших розмальованих склепів (IV ст. до н. е.) було відкрито в другому кургані Великої Близниці на Таманському півострові. На плиті, що замикає ступінчасту стелю, безпосередньо на камені виконано зображення анфас голови богині землеробства Деметри або її дочки Кори. Сповнене величі й спокою округле обличчя з широко розплющеними очима облямовайе темним густим волоссям, розділеним на проділ. На шиї богині – золоте намисто, у вухах – сережки. Руки вона підняла до рівня обличчя – лівою рукою тримає покривало, що спадає з голови, у правій руці – рослинні пагінці й квіти.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 66.