Церква св. Духа /св. Трійці

У 1858 р. для російських чиновників і військових відкрито православну парафію. 1 У 1869 р. збудовано муровану п’ятибанну церкву. 2 Після першої світової війни перетворена в гарнізонний костел і частково перебудована. 3 Після другої світової війни у 1950-х рр. в місті відновлена православна парафія св. Трійці – єдина чинна православна церква у Седлецько-му воєводстві. 4 Довгий час вона не мала власного приміщення. Стараннями пароха о. Бориса Диканьця у 1983 р. розпочалося будівництво нового мурованого храму. 5 У 1989 р. повністю завершену церкву освятили архиепископ білостоцько-ґданський Сава і люблинсько- Холмський Авель. 6

Церква, збудована у 1869 р., була спорудою в неоросійському стилі, компактною хрещатою. Рамена хреста назначали невеликі ризаліти з півдня, півночі і заходу, завершені трикутними фронтонами. Зі сходу прилягала півциркульно завершена апсида. В центрі нави здіймався більший світловий восьмерик, увінчаний високим восьмибіч-ним наметом з цибулястою маківкою на тонкій шиї, прикрашений в нижній частині кокошниками трикутної форми. Подібні менші восьмерики були встановлені по кутах кубу нави. При пристосуванні церкви на костел у 1920-х роках бічні восьмерики розібрані.

1. Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. // Wiadomości Polskiego Autokiefalicznego Kościoła Prawosławnego. 1978, N3-4. S. 43-95.

2. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

3. МЕХП, № 23472, 23473

4. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.

5. Ks. Sosna G. Wstępna bibliografia chrześcijaństwa wschodniego. Druki polskojęzyczne okresu współczesnego. Suplement II. – Ryboły, 1995. – S. 24.

6. Ks. Sosna G. Wstępna bibliografia chrześcijaństwa wschodniego. Druki polskojęzyczne okresu współczesnego. Suplement I. Tygodnik Podlaski – Prawosławie – Orthodoxia – Przegląd Prawosławny 1985-1994. – Ryboły, 1995. – S. 59.