Пам’ятний знак на честь морякiв-артилеристiв 127-ї батареї Чонгарського дивiзiону Чорноморського флоту. Арабатська стрiлка. Скульптори В.Н. Ширяєв, М.В. Акiшин. Бетон, кольорова теразитова штукатурка. 1982.

З вересня 1941 року фашистськi вiйська рвалися до Криму. На вузькiй пiщанiй косi ворожий натиск стримували моряки-артилеристи 127-ї батареї.

Завдяки їхнiй мужностi i стiйкостi просування фашистських вiйськ у пiвнiчнiй частинi Арабатської стрiлки було зупинено.

Пам’ятник складається з корабельної гармати в натурi, установленої на круглiй площадцi двох стел i меморiальної дошки. Вони розташованi на природнiй височинi (10-12 м вище рiвня Азовського моря). На стелах – контурне зображення радянських морякiв-артилеристiв, що ведуть бiй, i текст: “Полеглим героям, героям живим – пам’ятник наш i любов на столiття”. Лiворуч вiд пам’ятника встановлена меморiальна дошка з текстом: “На цьому рубежi 16 вересня 1941 р. моряки-артилеристи 127-й батареї Чорноморського флоту зупинили фашистських загарбникiв, що рвалися в Крим”. Стели – бетоннi, оштукатуренi рожевою скляною крихтою. [Калугін П.М. Пам’ятники морської слави в Україні. – Праці Науково-дослідного інституту пам’яткоохоронних досліджень, 2006 р., т. 1, с. 159 – 176].

До с.Щасливцеве я його прив’язав умовно, не знаю точно місця.