Церква св. Юрія

Церква св. Юрія

Розмір зображення: 800:634 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото Богдана Мартинюка, квітень 1998 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 363.

Перші згадки походять з 1443 та 1544 рр. 1 У 1564 р. в селі ериґовано парафію. 2 У 17283 (17384) р. зведено нову дерев’яну греко-католицьку церкву коштом Францішки з Єзерських і Яна Цецішевського та Аґнєшки з Цецішевських і Теофіля Коссаковського. 5 Наступна дерев’яна церква була збудована (чи ґрунтовно перебудована стара) у 1815 р. 6 (1800 р. 7) коштом дідича Шидловського. Імовірно, в 1860-х рр. перейшла до католицького обряду, бо у списках православних парафій 1891 р. вже не згадується. 8. Правда, автори книги “Unici Podlascy” подають, що у 1875-1919 рр. тут діяла православна парафія. 9 Будівля ремонтована у 1952-1959 рр. 10

Дерев’яна орієнтована зрубна церква, зміцнена лисицями. Складається з прямокутної нави, до якої зі сходу прилягає вужчий прямокутний вівтар з двома захристія-ми по боках. Чільний фасад прикрашений портиком на двох мурованих колонах. Стіни церкви шальовані вертикально дошками. Двосхилий дах на чільному фасаді завершений бароковим фронтоном. Над вівтарем дах трисхилий. В інтер’єрі – пласкі стелі, при західній стіні нави – хори, оперті на дві колони. Збереглися фрагменти церковного вистрою XVIII-XIX ст. та ікона св. Юрія, датована 1544 р. 11

1. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991; Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Mironowicz A. Podlaskie ośrodki i organizacje prawosławne w XVI і XVII wieku. – Białystok, 1991. – S. 74.

3. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1889. Т. 10. – S. 343.

4. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992. – S. 95.

5. Там само.

6. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1889. Т. 10. – S. 343.

7. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

8. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.