2008 р. Тернопілля: у Бучацькому районі відновлять старовинний скельний храм

Дата: 02.07.2008

У селі Рукомиші Бучацького району розташовані старовинний скельний храм, монастир ХIІІ століття, церква святого Онуфрія та хресна дорога. Планується відновити цей сакральний комплекс та оновити хресну дорогу, – повідомили 1 липня ЗІКу у прес-службі Тернопільської облдержадміністрації.

За словами голови Тернопільської ОДА Юрія Чижмаря, це місце привертає увагу не лише мешканців Тернопільської області, але й гостей краю. Саме тому Бучацька районна влада розробила концепцію, згідно з якою передбачено використовувати храмовий комплекс для проведення молодіжних прощ, вишколів, духовних фестивалів, нічних чувань.

Крім того, планується дослідити й провести розкопку повстанської криївки, яка може бути обладнана під музей повстанського руху Бучацького району, чи використовуватися, як патріотична стація Хресної дороги, що символізує земні муки борців за волю України.

А неподалік церкви святого Онуфрія є намір створити молодіжний таборовий центр «Рукомишська січ» для духовного вишколу молоді. Також у майбутньому в Рукомиші ймовірно проводитимуть щорічні молодіжні фестивалі духовної пісні.

Найближчим часом повинна розпочатися реконструкція скельного храму Гробу Господнього та ремонт Святоонуфріїївської церкви. Для зручності паломників вирішується питання створення майданчику для зупинки автотранспорту, а також встановлення інформаційних щитів.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»