2009 р. Руда і Безпечна

Вадим Войтик (mr-brut)

Мова про два села на Сквирщині. Пов’язують їх не лише фактичне сусідство, але й дві майже однакові споруди.

Католицький костел Антонія Падуанського в Рудій попри зовнішню охайність не діє. Причина проста – в наші дні тут немає жодного римо-католика. Їх кількість почала зменшуватись після відходу цих земель до складу Російської імперії.

Проте особливо радикально кількість католицьких приходів було скорочено після другої світової війни. В наші дні ця споруда, зведена десь в 1870-і роки, формально належить Києво-Житомирській дієцезії. Але служби тут не відправляються з наведених вище причин.

Костел потихеньку руйнується. Стінами зміяться тріщини, ймовірно не так давно вставлені вітражі знову вибиті. Навколо церкви – сліди від численних багать і пікніків.

Костел, між іншим, не перебуває на обліку пам’яток архітектури. Хоч навряд чи це щось означає, бо доля купи зареєстрованих пам’яток є ще гіршою.

Вважається, що Антоній Падуанський допомагає знайти загублені речі. Здається покровителю костелу в Рудій саме час проявити свої здібності.

[Далі – Безпечна]