Глек

Глек

Розмір зображення: 607:800 піксел

Схильність до прикрашання речей повсякденного вжитку у стародавніх слов’ян виявилася дуже сильно. Для прикладу можна назвати хоча б великий сіроглиняний глек із славетного Ромашківського могильника середини І тисячоліття (на Пороссі), виготовлений дуже артистично і рясно оздоблений рельєфними та штампованими візерунками, що складаються з багатьох елементів – горизонтальних валиків, відтисків зубчастого коліщатка, ромбів, трикутників і дужок. Вони розташовані кількома горизонтальними смугами і утворюють досить складні композиції, в яких Б. О. Рибаков вбачає найдавніший східнослов’янський календар, що символічно відображає основні етапи хліборобського циклу і пов’язані з ними свята [Б.А.Рыбаков. Календарь IV века из земли полян. – «Советская археология», М., 1962, № 4, стор. 66 – 83]. Отже, це не просто оздоба, а зображення, що має глибокий зміст (с. 127 – 128).

Орнаментований глиняний глек з Ромашківського могильника на Київщині. VI ст. Державний історичний музей УРСР.

Джерело: Історія українського мистецтва. – К.: Наукова думка, 1966 р., т. 1, с. 127.

Рыбаков Б.А. Календарь 4 в. из земли полян. – Советская археология, 1962 г., № 4, с. 66 – 89.