Церква св. Дмитра

Церква св. Дмитра

Розмір зображення: 745:800 піксел

Вперше згадується у документах 1546 р. 1 Десь в цей час коштом дідички Анни з Друцьких-Любецьких Сирпуць-Осьцікової зведено дерев’яну церкву. 2 У 1815 р. коштом Адама Шидловського, старости мельницького, була зведена нова дерев’яна будівля на місці давнішої, 3 обладнана, згідно з пануючою тоді традицією, іконостасом і органами. 4 У 1874 р. парафія вчинила опір введенню православ’я, 5 але з 1875 р. – православна. На початку XX ст. зведено нову дерев’яну дзвіницю. 6 У 1919 р. церкву перетворено на костел св. Анни. 7

Повернена вівтарем на північ, зрубна ошальована вертикально дошками будівля. Складається з прямокутної нави, розділеної внутрішньо двома парами колон на три, до якої з півночі прилягає вужчий прямокутний вівтар з двома захристіями по боках, на другому поверсі яких влаштовані емпори. До південної сторони нави прибудований невеликий присінок, вкритий двосхилим причілковим дахом. Вкрита церква двосхилим причілковим дахом, над яким здіймається світловий ліхтар, завершений ґотизуючим шпилем. В інтер’єрі головна нава перекрита сегментним псевдосклепінням, яке під ліхтарем переходить у восьмибічне купольне. Бічні нави перекриті пласкими стелями. При південній стіні нави розташовані хори, оперті на два стовпи. Збереглися вівтарі XVIII ст.

Поряд з церквою розташована дерев’яна двоярусна стовпова дзвіниця початку XX ст.

1. Źródła dziejowe. 2Tom XVII. – Warszawa, 1908. – S. 229.