Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

VII-V ст. до н.е.

Розміщення:

Чернігівська обл., Коропський район, с. Радичів, по березі р. Десни, за 1,8 км на північ від села, ур. “Пузир Хутор”.

Загальний опис:

Городище розташоване на високому плато правого берега р. Десни, південніше гирла р. Хвостинки. Його площадка овальної форми, витягнута вздовж лінії північ-південь, злегка похила в південну сторону. Площа займає 7-8 тис. кв.м. Вал, з півдня, та глибокий рів (2-5 м) відділяє площадку від плато. З боку мису, на схилі – уступ. Площадка городища засіяна багатолітніми травами і засаджена молодими деревцями. Культурний шар у відслоненнях північного схилу значний. Його потужність – 1, 5 м. Він сильно насичений попілом, юхнівською керамікою, грузилами, риб’ячою лускою. За валом городища – селище з юхнівським матеріалом і культурним шаром 0,4-0,8 м.

Городище “Пузир Хутір” або Радичів-I, як його називає О. Мельниковська, відоме за матеріалами Д.Я. Самоквасова та П.С. Уварової. В 1941 р. його обстежив С.О. Гатцук, в 1967 р. – О. Мельниковська. Культурний шар городища містить матеріали тільки раннього періоду юхнівської культури. Науковий звіт знаходиться в НАІА АН УРСР. Матеріали в Мезинському краєзнавчому музеї.

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Рішення виконкому Чернігівської обласної Ради депутатів трудящих № 551 від 17 листопада 1980 р.

Охоронний №: 2302

Межі охоронної зони і зони регулювання забудови: Межі охоронної зони встановлені в радіусі 100 м.