2009 р. Ющенко у Польщі відвідав кладовище стрільців Української галицької армії

Сьогодні в рамках державного візиту до Польщі Президент України Віктор Ющенко відвідав кладовище загиблих стрільців Української галицької армії в Пікуличах біля Перемишля.

Це перший візит українського Президента на один із 12 цвинтарів у Польщі, де поховані воїни армії УГА і УНР в період 1918-1924 років.

На кладовищі в Пікуличах поховано близько 20 тисяч українських вояків, які загинули в трьох концтаборах на території Перемишля.

Ющенко поклав вінки до пам’ятника воїнам УГА, а під час спілкування з українською громадою Польщі наголосив на актуальності збереження та відновлення місць поховання полеглих українців на території іншої держави.

Разом з Ющенком була його дружина Катерина Ющенко. У церемонії з української сторони взяли участь секретар РНБО Раїса Богатирьова, віце-прем’єр-міністр Іван Васюник, міністр з питань сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, посол України в Польщі Олександр Мацик.

З польської сторони на церемонії були присутні міський голова Перемишля Роберт Хома, посол Польщі в Україні Яцек Ключковський і почесний консул України в Польщі Войцек Інглод.

Під час спілкування з членом Головної управи Об’єднання українців у Польщі Олександром Колянчуком Ющенко наголосив на надзвичайній важливості роботи української громади в Польщі з відновлення та догляду за місцями поховання і перепоховання українських воїнів, полеглих на території Польщі в період з 1917 по 1946 рік.

Після церемонії Президент України відбув до Народного дому в Перемишлі.

Як повідомлялося, громадянам України, незважаючи на складну історію польсько-українських відносин, не притаманне природжене вороже ставлення до поляків, сказав Ющенко.