2007 р. Мер і депутати Прилук надурили громадськість?

Дата: 07.05.2007

“Високий Вал” одержав відкрите звернення до мера Прилук (Чернігівщина) та депутатів міськради від голови Прилуцької громадської організації «Інститут відродження та розвитку міста» Сергія Королевського. Подаємо його майже без змін.

«Що трапилось 28 квітня цього року в Прилуках на сесії міської ради? Було ухвалено рішення, таємно від громади міста і без громадських обговорень, та передано приміщення по вул.Галаганівській, 39 (краєзнавчий музей) Стрітенського храму релігійній громаді УПЦ московського патріархату.

Я, голова громадської організації Сергій Королівський, звертався ще 22 лютого 2006 року до Прилуцького міського голови Миколи Олексійовича Бабія із заявою стосовно призупинення передачі комунального майна територіальної громади міста Прилук, релігійним громадам міста. Перед виборами ініціюювали це питання депутати однієї партії щодо передачі релігійній громаді УПЦ московського патріархату. Заява мовою орігіналу:

«Зверненя депутатів міської ради є політичним шантажем під час виборчої компанії, щоб розділити громаду нашого міста, які відносятся до різних релігійних течій. Такі дії можуть привести до негативних наслідків у місті».

Відповідь міського голови Миколи Оликсійовича Бабія мовою орігіналу:

«Висловлюю вам найщирішу вдячність за ваше відверте, сповне рішучості, зверненя від 22 лютого 2006 року. У цей складний, не тільки для міста, але й для країни вцілому, час ваше глибоке розуміння політичної ситуації з честю свідчить про ваше сердечне вболівання за долю Прилук. Твердо переконаний, що саме такий принциповий підхід до аналізування перебігу політичних подій та швидке адекватне реагування допоможуть забезпечити проведення демократичних і чесних виборів.

Ще раз дякую за вашу дружню підтримку, а також за мужне рішення стояти на сторожі справедливості та гідності територіальної громади рідного міста.

З повагою міській голова М.О.Бабій»

Цим зверненням рішення про передачу було призупинено, але після виборів знову дійшла інформація, що буде вирішуватися доля приміщення (краєзнавчого музею). Я знову звернувся з заявою до новообраного мера міста Прилук Юрія Володимировича Беркута.

Заява мовою оригіналу від 22 травня 2006 року:

«Кому належить приміщення Стрітенської церкви (Краєзнавчий музей)? Якщо на данний час доля приміщення Стрітенської церкви не вирішена, то прийміть до уваги те, що наша громадська організація, а також більша частина громади нашого міста (відоме з опитування, яке проводилося в вересні 2005 року) бажають, щоб це приміщення було передане УПЦ Київського патріархату.

Просимо Вас, при розгляді таких важливих питань, які стосуються передач приміщень комунальної власності міста, проводилося прозоро та публічно, і друкувалося в пресі. А особливо при передачі тих приміщень, які стосуються релігійних відносин, і в подальшому виплинуть на міждержавні відносини, не вирішувалося одними депутатами міської ради, а прислухалося до думки громади та стратегічному напрямку презедента України»

Відповідь 05 червня 2006 року мовою оригіналу:

«Розглянувши ваш лист, виконком міської ради повідомляє, що будівля по вул.Галаганівській, 39 (краєзнавчий музей) перебуває у комунальній власності територіальної громади міста Прилуки. Доводимо до вашого відома, що питання передачі вказаної будівлі одній з релігійних громад міста буде розглянуто після вивільнення приміщення від експозицій краєзнавчого музею і проводитиметься прозоро, з врахуванням думки мешканців міста.

Міський голова Ю.В.Беркут»

Виходячи з того, що дане питання, не зважаючи на письмові запевнення, було вирішене в надто стислі терміни, без вивчення громадської думки, при тому, що депутати з незрозумілих причин свою позицію приховують за таємним голосуванням, тим самим не показують своє обличчя:

– пропоную міському голові Ю.В.Беркуту призупинити рішення сесії стосовно долі Стрітенського храму, і вивчити громадську думку.

– депутатам міської ради: ініціювати громадські слухання, із залученням представників зацікавлених сторін, висвітлити в засобах масової інформації результати слухань.

Довідка: склад прилуцької міської ради: БЮТ – 22 депутати, Наша Україна – 5, СПУ – 12, Партія Регіонів – 6, КПУ – 5. Разом – п’ятдесят обранців. Більшість під час виборів декларували підтримку створення помісної церкви на основі Київського патріархату. До вищепереліченого додаю історичні документи, які засвідчують, що собор Різдва Пресвятої Богородиці та храм Стрітення утворюють єдиний духовно-культурний комплекс.

Голова громадської організації “Інститут відродження та розвитку міста” Сергій Королевський

Джерело: “Високий Вал”