Юрій (Хорхе) Баланда

Автор: ParnikozaВласна робота, CC BY-SA 4.0, Юрій (Хорхе) Баланда

Юрій Баланда (Jorge Balanda) народився 10 жовтня 1959 р. у місті Посадас, провінція Місьйонес, Аргентина. Вивчав соціальну комунікацію в Національному університеті Місьйонес. Працює диктором, журналістом і ведучим радіо- та телевізійних програм.

Зокрема він працював:

-диктором та редактором радіостанції Місьйонес — ЛТ-4 з 1979 до 1983 р. та з 1987 до 1995 р.

-керівником служби новин на телеканалі 12 в Посадас з 1985 по 1987 р, з 1991 до 1994 р., з 1995 до 1997 р., а також з 1999 по 2007 рр.

-директором та співвласником радіостанції “El Aire de integración / Атмосфера інтеграції”, Обрера, Місьйонес з 1997 по 2007 р.

На 2019 р. є ведучим спортивної телепрограми “З Трибуни” (De la Tribuna) з 1982 р.

-продюсером програми “Más producción / Більше виробництва”;

– програми про сільськогосподарське виробництво, яка виходить на каналі 12 в Посадас;

-директором, співвласником інтернет-видання про новини сільського господарства www.masproduccion.com

-оглядачем з питань сільського господарства та політики на Радіо Республіка, Посадас;

-постійним позаштатний кореспондент каналу „Todo Noticias/Усі новини” і 13 каналу Буенос-Айреса.

Також співпрацює з радіо- та телевізійними і друкованими засобами масової інформації Буенос-Айреса та інших провінцій Аргентини: Є радником з питань висвітлення в пресі сільськогосподарських підприємств центральної частини провінції Місьйонес.

Юрій Баланда (другий зліва) під час презентації книги спогадів "Наші люди" в музеї Української діаспори", 2019 р.

Хорхе Баланда змалку був пов’язаний з громадою нащадків українців провінції Місьйонес. Зокрема входив до складу різних фольклорних колективів, а потім сам очолював фольклорні колективи «Барвінок» та «Коломия». Крім того, Баланда був засновником та декілька разів очолював Українське культурне товариство «27-го серпня» у Посадас, а також був обраний головою делегації Місьйонес Української центральної репрезентації в Аргентині і певний час очолював Українську центральну репрезентацію. На сьогоднішній день Хорхе Баланда є президентом делегації Місьйонес і віце-президентом Української центральної репрезентації в Аргентині.

Варто зазначити, що Хорхе Баланда кілька разів відвідував Україну. В одну з перших своїх поїздок у 1993 році з командою журналістів він приїхав до України, щоб показати образи та свідчення «нової України», які згодом транслювались на телебаченні у Місьйонес. Під час останньої поїздки у 2015 році Баланда очолював делегацію юнаків фольклорного колективу «Коломия», які виступали в декількох українських містах.

Він є автором численних журналістських робіт на радіо, телебаченні та в газетах з питань Голодомору, незалежності України, Чорнобиля, міграційних процесів, тощо.

Юрій Баланда отримав такі нагороди та спеціальні відзнаки:

- Нагорода за мир та проти насилля (2000);

- Особистий лист президента Л. Кучми за роботу по розповсюдженню інформації про Україну в Аргентині (1997 р.);

-Відгук Міністерства закордонних справ України про його роботу в українській громаді провінції Місьйонес (1997 р.);

-Нагороди спортивних організацій за сприяння спорту в провінції Місьйонес (1983-2007 рр.);

-Нагороди від об'єднання спортивних журналістів за відданість в розповсюдженні інформації про спортивні заходи на телебаченні (2000/2015);

-Нагорода “Андреаса Гуакурарі” кращому журналісту на телебаченні Місьйонес (2006 р.)

Є автором книги спогадів про нащадків українських емігрантів в провінції Місьйонес: Jorge Balanda Nashi Llude. Historia de los descendientes ucranios. Editorial Universitaria Universidad Nacional de Misiones, Posadas, 2016. – 231 p. Книга «Наші люди» вперше була презентована Баландою два роки тому на Міжнародному книжковому ярмарку в Буенос-Айресі. У своїй роботі він написав про видатних людей з українських громад провінції Місьйонес. Вони є дітьми українських іммігрантів, що відзначилися в різних галузях. Книга була видана Національним університетом Місьйонес і є частиною циклу спогадів. Це короткі історії, що демонструють значну працю дітей скромних українських іммігрантів, які сприяли розвитку їх улюбленої провінції Місьйонес.

«… Я хочу зазначити одне і найголовніше – в моїх венах тече українська кров. І я завдячую цим всім моїм дідуся і бабусям (які родом із Західної України – ред.). Я не письменник, я журналіст, якому одного разу прийшла в голову ідея почати писати. І як журналісту, і як одному з очільників українців у Місьйонесі, я бачив багато речей, які заслуговували на увагу», – розповів автор книги Хорхе Баланди.

Прес-реліз презентації книги “Наші люди”, Музей української діаспори, 2019 р.

Balanda, Jorge (2016). Nashi Llude. Historia de los descendientes ucranios (Espaniol). Posados, Argentina: Editorial Universitaria Universidad Nacional de Misiones. с. 231.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ «Київська фортеця».