2008 р. 85 дерев’яних храмів нарахували на Тернопільщині

Дата: 10.07.2008

Голова Тернопільської ОДА Юрій Чижмарь оглянув дерев’яну церкву св. Параскевії УПЦ КП села Поручин Бережанського району датується 1385 роком, щоб обговорити проблеми її збереження. Про це ZAXID.NET повідомили у прес-службі Тернопільської ОДА.

Особливу увагу збереженню дерев’яних церков почали приділяти після відповідного указу Президента України Віктора Ющенка від 2007 року. Наразі в області проведено інвентаризацію таких споруд. Зараз на території Тернопільщини є приблизно 85 храмів, зроблених із дерева. Частина з них досі використовується релігійними громадами для богослужінь.

Використовується для відправ і церква св. Параскевії УПЦ КП села Поручин. А загалом на території Бережанського району, за словами заступника голови райдержадміністрації Володимира Петровського, є дев’ять дерев’яних церков. Поручинська – найстаріша. Свідченням цьому є не лише записи у старовинних книгах, а й метод будівництва. Культова споруда зроблена не з різаних, а з колених брусів.

Має церква і особливу історію. Тут служив парохом Сильвестр Лепкий, батько Богдана і Левка Лепких. У церкві збереглися і метричні книги, записи в якій зроблені рукою отця Сильвестра. Найстаріші записи датуються ХVІІІ століттям.