Паспортна інформація

Слов’янське городище

Пам’ятка археології

Х – ХІ ст.

Розміщення:

Вінницька обл., Муровано-Куриловецький р-н, с. Попелюхи, в 2 км на південний захід на правому березі р. Лядови.

Загальний опис:

Пам’ятка розміщена на мисі, що круто обривається до річки. З напільного боку городище захищене овальним валом висотою до 4 м та широким ровом, глибина якого сягає місцями 3-4 м. Вал насипаний з глини.

Культурний шар городища нерівномірний: в північній частині – до 0,2 м, в південній – до 1 м. Закладені на території городища шурфи виявили велику кількість уламків посуду. В центральній частині виявлено землянку, в якій знайдено горщики з перепаленим зерном.

Уламки кераміки належать кружальним горщикам з круто відігнутими вінцями, орнаментованими нігтьовими насічками по вінцям та лініями по колу.

Городище невелике за розмірами. По лінії північ-південь воно тягнеться на 82 м, по лінії захід-схід – на 84 м.

Родове городище належало одному з племен уличів, що проживали в межиріччі Бугу-Дністра. Загинуло воно, мабуть, також раптово, як і багато інших городищ на Поділлі.

Відкрито у 1948 р. Південно-подільською археологічною експедицією під керівництвом М.І. Артамонова. Матеріали розвідок зберігаються в Ермітажі.

1948 р. – розвідувальні роботи Південно-Подільської археологічної експедиції.

У 1960-их рр. городище досліджував П.І. Хавлюк.

У 1974 р. – експедиція Вінницького краєзнавчого музею.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення Вінницького обласного виконавчого комітету Ради депутатів трудящих № 313 від 10.06.1971 р.

Охоронний № : 622.

Артамонов М.І. Південно-Подільська експедиція / НА ІА АН УРСР.- К., 1949.- Т. 1.- С. 260.