Паспортна інформація

Понятівське городище

Пам’ятка археології

ІІ ст. до н.е. – ІІ ст. н.е.

Розміщення:

Херсонська обл., Білозірський район, с. Понятівка, в 1 км на південний захід від села, на правому березі притоки Дніпра – р. Інгулки.

Загальний опис:

Городище орієнтоване вздовж берега р. Інгулки у напрямку північний схід-південний захід. Розташоване на висоті 20 м від рівня води. Площа північно-східної частини пам’ятки становить близько 1 га, площа південно-західної частини – близько 2 га. Ймовірно (за В.І. Гошкевичем) площа між огородженими частинами пам’ятки, що має довжину 256 м, складала разом з ними одне поселення, розміри якого становили майже 6 га. Межами північно-східної частини були: на на північному сході – балка, на північному заході і південному заході – вали й рови; межами південно-західної частини були на північному сході і північному заході – вали і рови, на південному заході – балка; загальною межею з боку річки є береговий обрив; таким чином, площа між укріпленими частинами теж мала вали і рови на північному сході й південному заході, а з боку річки – береговий обрив.

На городищі знаходились кам’яні споруди. Серед знахідок: уламки античних амфор, ліпного посуду.

Історична довідка:

Пам’ятка є подвійним пізньоскіфським городищем сарматського часу. Було відкрите в першій половині XIX ст., вперше згадується в 1886 р. В.Н. Юргевичем. Обстежений розвідкою В.І. Гошкевича (Херсонський музей) в 1909 р., розвідкою М.М. Дмитренка (Херсонський музей) – в 1946 р., розвідкою Н.М. Погребової (Степова експедиція Інституту історії матеріальної культури АН УРСР) – в 1950 р.

Колекції знахідок зберігаються в Херсонському краєзнавчому музеї і в Інституті археології АН СРСР в Москві (на 1975 р).

Облікова інформація:

Взято на охорону згідно Постанови Ради Міністрів УРСР № 711 від 21 липня 1965 р., Рішення Херсонського облвиконкому № 198/9 від 14 травня 1970 р.

Охоронний № : 196

Основна бібліографія, архівні дані:

Юргевич В.Н. Об археологических разысканиях и открытиях в Южной России, предшествовавших учреждению Одесского общества истории и древностей // ЗООИД.- Т. XIV.- Одесса, 1886.- стр.37.

Гошкевич В.И. Древние городища по берегам низового Днепра // ИАК.- Вып. 47.- СПб., 1913.- стр. 117-119.

Ратнер И.Д. Послевоенные полевые археологические исследования Херсонского музея // КСОГАМ за 1963 г.- Одеса: “Маяк”, 1965.- С. 35.

Звіти наукового архіву Інституту археології АН УРСР.

1. Схематичний ситуаційний генплан.