Паспортна інформація

Городище

Пам’ятка археології

VI-IV ст. до н. е.

Харківська обл., Богодухівський р-н, с. Полкова Микитівка, в 3 км на захід

Загальний опис:

Городище знаходиться на правому березі р. Мерли, у 3-х км на захід від с. Полкова Микитівка, на плато, що розташоване між ярами р. Куп’євахи та Валковим яром. Площа городища 54000 м2. В плані воно майже чотирикутне. З усіх боків оточене валом та ровом шириною 25-30 м. Рів місцями заплив і перетворився на невелику терасу. Вал, що мав висоту 4-6 м біля крутих схилів Валкового яру дуже зменшується. Всередині городища простежені залишки зольників.

Знахідки представлені великою кількістю кераміки скіфського часу з характерним наліпним валиком, уламками грецьких амфор, скляними намистинами, пряслами, терками, грузилами.

Насиченість культурного шару дає змогу зробити висновок про інтенсивне господарче життя племен, що жили у скіфський час на березі р. Мерли.

У залізному віці (VI-IV ст. до н. е.) на північ від кочовищ власне скіфських і різномовних племен жили осілі землеробсько-скотарські племена. Їх поселення розташовувались головним чином по берегах річок.

Городище цього часу на березі р. Мерли біля с. Полкова Микитівка було позначене вперше на археологічній карті Д.І.Багалія.

У 20-ті роки розкопки городища проводив О.О.Потапов

В 1960 р. розвідувальні роботи на городищі проведені археологічною експедицією ХДУ під керівництвом Б.А.Шрамка.

В 1968-69 рр. розкопки на городищі проводила археологічна експедиція ДДУ під керівництвом А.О.Моруженко.

Матеріали досліджень знаходяться у фондах археологічного музею ХДУ.

Облікова інформація:

Взято під охорону згідно рішення виконкому Харківської обласної Ради депутатів трудящих від 25.01.1972 р.

Охоронний № : 433 (483?).

Основна бібліографія, архівні дані:

Багалей Д.И. Объяснительный текст к Археологической карте Харьковской губернии // Труды XII Археологического съезда.

Фукс М. Про городища скіфської доби на Харківщині // ЗВУАК.- Т. 1., 1930.

Шрамко Б.А. Отчет об археологических исследованиях экспедиции ХГУ за 1960 год.

Моруженко А.А. Отчет об археологических исследованиях ДГУ за 1968-69 гг.

Моруженко А.А. Раскопки городища Полковая Никитовка. – “Археологические открытия 1972 г.”, М., 1973 г., с. 316 – 317.