Сувалки м

Сувалки (пол. Suwałki, біл. Сувалкі, лит. Suvalkai, нім. Suwalken) — місто на північному сході Польщі, центр Сувальського повіту Підляського воєводства. Площа: 65,24 км². Населення: 69 340 чоловік (на 2008 рік).Від назви міста походить назва стратегічно важливої для НАТО місцевості — Сувальський коридор.

Місце народження українського політика Олександра Карпінського.

В місті у полку шволежерів кавалерійської групи "Сувалки" служив Петро Дяченко -легендарний командир Чорних запорожців. Друга світова війна застала Петра Дяченка на польсько-литовському прикордонні в м. Сувалки. Як контрактовий офіцер Війська польського Петро Дяченко обороняв Польщу від радянських військ у вересні 1939 року. В боях проти червоних над річкою Німан отримав поранення. Його кавалерійський відділ із боями пробився до Литви, де був інтернований.

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".