Церква св.Іоана Златоуста

Іонівська церква 1824 р. [Постанова Ради міністрів УРСР “Про доповнення списку пам’яток містобудування і архітектури УРСР, що перебувають під охороною держави” № 442 від 6.09.1979 р.].

Дерев’яна церква св.Іоана Златоуста 1868 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 101].

Іоано-Златоустівська церква 1868 р. (дерев.) [Державний реєстр національного культурного надбання: пам’ятки містобудування і архітектури України (проект). – Пам’ятки України, 1999 р., № 2-3].

З нових будов звертає на себе увагу дерев’яна церква в селі Півні на Київщині, збудована в 1867 р. Тут дуже вміло поєднано традиційну форму п’ятизрубної церкви з однією банею в центрі з новою трактовкою архітектурних форм – бані, карнизу, дверей і південного та північного портиків з чотирма колонами кожний. В будівлі відчувається уміле застосування форм класичної архітектури, що були провідними в міському та садибному будівництві в кінці XVIII та першій половині XIX ст. Рублені з соснових брусів стіни церкви свідчать про те, що майстри були добре обізнані з місцевою технікою виконання дерев’яних зрубів. [Юрченко П.Г. Дерев’яна архітектура України. – К.: 1970 р., с. 182].

Довідка на сайті

Довідка на сайті