Палац Чорторийських

Палац Чорторийських

Рисунок Наполеона Орди.

Pałac Czartoryskich dawniej Radziwiłłów. Widok od strony podjazdu. Pałac dwukondygnacjowy z portykiem kolumnowym w wielkim porządku. 1862 – 1876. Napis: Podłużne Xcia Czartoryskiego – Wołyń; Podłużne; napis na podkładzie: Wołyń. Podłużne, – pałac; napis na kartce doklejonej do podkładu: Podłużne. Posiadłość Xiężny Marceliny Czartoryskiej z domu Xny Radziwiłównej – Ogród nad rzeką Horyń; ostatni napis powtórzony w języku francuskim. Ryś. ołówkiem podmalowany sepią, 19,5x26,5. III-r.a. 4232 (Teka Wołyń). Bibl.: Jaroszewski, Rottermund, Wiadomości o życiu i twórczości, ii. 30. [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 552]