2011 р. На батьківщині Пересопницького Євангелія побудують музей під відкритим небом

Олена Власова

Дата: 02.03.2011

Сьогодні (02.03.2011) в селі Пересопниця Рівненської області представили проект будівництва історико-культурного комплексу до 450-річчя Пересопницького Євангелія. Це буде пантеон з читальною залою та гостьовими кімнатами для археологів, поруч – музей під відкритим небом “Княжий двір Х століття”, розбірна сцена для фестивалів та сувенірна крамничка.

Обговорити свої плани з жителями приїхав губернатор Василь Берташ. Привіз з собою архітектора та двох заступників. “Я покладаю на цей проект великі надії. Це місце – батьківщина Пересопницького Євангелія, на якому присягають президенти. Нехай тут буде гідний туристичний маршрут”, – пояснює слухачам голова облдержадміністрації.

Окрім музею з інфраструктурою, в селі буде й постійна археологічна експедиція. Науковці хочуть розкопувати рештки монастиря, в якому було написане Пересопницьке Євангеліє.

Розташують меморіал у центрі села. До нього та реконструйованої княжої садиби мають підвести пішохідні стежки. Подбають і про освітлення вулиць та асфальт. “А поїдуть туристи – будуть в селі й робота, і гроші, – переконує Василь Берташ. – Ви їм будете пиріжки пекти і продавати”.

Пересопницю називають депресивним селом. У ньому всього 83 двори, більшість жителів – пенсійного віку. Розбита дорога викладена польською бруківкою. Тут немає своєї сільради, школи і діє всього один магазин. До обласного центру звідси – 25 км.

“Музей це добре, але ж ви ще нам дорогу зробіть і газ дайте, – просить колишня вчителька Антоніна Нагорна. – Газопровід обіцяють уже кілька років, а досі палимо грубки. За зиму у кожній хаті спалюють по дві вантажівки дров. А дорога така розбита, що сюди й автобуси мало їздять – перевізники жаліють машини. По суботах-неділях взагалі нічим до міста дістатися”.

Сільський священик отець Петро користується нагодою і просить чиновників відремонтувати старовинну церкву XVIII століття. Губернатор обіцяє, що вислухає всі пропозиції селян. Музейний комплекс мають звести до серпня, але точного графіку робіт ще немає.

За приблизними підрахунками, на меморіал та дорогу потрібно не менше 50 мільйонів гривень. 10 млн з цієї суми Берташ планує випросити в уряду – розраховує на державну субвенцію. “Решту коштів на реалізацію проекту дамо з бюджету розвитку. Будемо залучати й меценатів-бізнесменів”, – зазначив Василь Берташ.

450-річчя Пересопницького Євангелія відзначатимуть 29 серпня. З цієї нагоди до Рівненщини запросили президентів слов’янських православних країн: України, Росії, Білорусі, Словаччини та Болгарії.