Церква Успіння

Церква [Географическо-статистический словарь Российской империи / Семёнов П.П. – Спб.: 1873 г., т. 4, с. 43; Гульдман В.К. Справочная книжка Подольской губернии. – Каменец-Подольский: тип.губ.правления, 1888 г., с. 247]. Церква Успіння збудована в 1780 р. – триверха. В 1901 р. не використовувалась через ветхість. Нова церква Успіння збудована в 1898 р. – дерев’яна, разом з дзвіницею [Приходы и церкви Подольской епархии. – Труды Подольского епархиального историко-статистического комитета, 1901 г., т. 9, c. 12]. Церква Вознесіння діви Марії [Успіння] 1876 р. [Źródła do dziejów rozgraniczenia diecezji łacińskich w Cesarstwie Rosyjskim w połowie 19 wieku. – Lublin: 2000, t. 1, cz. 1, s. 31].

Діюча в 2005 р. Джерело: Храмы и монастыри Одессы и Одесской области. – Од.: 2005 г., вып. 2, с. 326.