Могила Н.І.Махна

Нестор Іванович Махно (1889-1934) – український повстанський отаман, один iз лiдерiв анархiстського руху в Українi. Наприкiнцi 1917 – початку 1918 року сформував “селянськi вiльнi батальйони”, якi вели боротьбу проти козачих частин, якi намагалися через територiю України пробитися на Дон i приєднатися до вiйськ генерала О. Каледiна. Брав участь у боротьбi проти гетьмана П. Скоропадського. Н. Махно в умовах протиборства двох сильних противникiв в Українi намагався бути “третьою силою” поряд з Директорiєю i бiльшовиками. У червнi 1919 року вiдкрито виступив проти радянської влади. Пiсля розгрому вiйськ Врангеля радянське командування розпочало рiшучу лiквiдацiю частин недавнього союзника Н. Махна. У 1921 роцi Н. Махно перейшов через румунський кордон, потiм певний час жив у Польщi, а з 1925 року – у Францiї. Похований на цвинтарi Пер-Лашез. Урну з його прахом замурували в

.