Церква св.Варвари

Церква св.Варвари збудована в 1855 р. [Географическо-статистический словарь Российской империи / Семёнов П.П. – Спб. : 1873 г., т. 4, с. 16]. Церква діяла у 1795, 1837, 1895 р. [Єфремов С. Про дні минулі. – Молода нація, 2002 р., прим. № 36, 31, 26].

Посередині села, як брати його в довжину, і перед самою цариною, коли йти в ширину, на широкому вигоні в зеленому віночку з густих вишень стояла мала, з однією банею, церковка. Поруч була дзвіниця. Церква дуже простої, чотирикутної архітектури, була така мала, що тільки зелений дах її та баня з білою маківкою вершилися над густими вишнями, що буйно розрослись кругом за дощаним парканом […]

Ввесь вигін був рівний як стіл, і тільки між церквою і цариною було ніби городище: велика яма, вал кругом і сила розкиданої кругом цегли.Походження цього “городища” зовсім не було “покрито мраком неизвестности”. Літ сорок тому казна помагала будувати в Пальчику велику цегляну церкву. Вона була вже зовсім готова, але вночі перед самим посвяченням розкотився по селу страшненний гуркіт і вранці здивовані пальчиківці побачили замість пишної церкви – кучу цегли та каміння. Кажуть, що невдаха-архітектор, з яким то вёе не перша була така історія, застрелився, а пальчиківці спромоглися потім тільки на малу дерев’яну церковцю [Єфремов С. Про дні минулі. – Молода нація, 2002 р., 2002 р., № 1, с. 168].

Дерев’яна церква св.Варвари споруджена у 1861 р. за рахунок казни. Дерев’яна дзвіниця збудована у 1876 р. на кошти громади, до яких свяшеник Олександр Єфремов додав своїх сто рублів [Єфремов С. Про дні минулі. – Молода нація, 2002 р., прим. № 32].

Обвал цегляної церкви, за архівними даними, стався у 1847 р. На думку губернського інспектора церковних споруд, відшкодувати збитки мали ті, хто завинив у руйнуванні; щоб знайти їх, на весну 1848 р. планувалось провести розслідування. Але подальшого провадження у цій справі в архівах не виявлено [Єфремов С. Про дні минулі. – Молода нація, 2002 р., прим. № 33].