2010 р. На Прикарпатті з церкви винесли Євангеліє за $10 тисяч

Вікторія Цимбаліста

Дата: 24.03.2010

У селі Пациків Долинського району на Івано-Франківщині невідомі із церкви викрали унікальне Євангеліє 1680 року та старовинні книжечки 1905 року. Місцеві підозрюють, що крав той, хто не одноразово приходив до церкви і бачив, де стоять цінні речі. Голова церковної громади Пацикова храму Воскресіння Христового Василь Шевчук повідомив телефоном журналіста Gazeta.ua, що зловмисник найочевидніше прийшов красти вночі.

“Зранку ми відправили сорокоусти, в обід ще прийшли до церкви, щоб там поприбирати і підремонтувати дещо. Після обіду церкву закрили. Зранку прийшли, вклякли молитися, дивимося, а там де вівтар, розкидані книжечки. Підвелися і одразу побачили, що нема Євангелія. Там стояли і старовинні книжечки, їх ми не читали, бо написані були старослов’янською мовою, але вони були досить цінні.

Знайшли й розбиту жертовничку. Там було 244 гривні, ну і копійками щось, то вимили все до останньої. Добре, що більші гроші тримаємо на церковній книжці в банку”, – розповів Шевчук.

Зникле Євангеліє, якому вже більше, ніж 300 років оцінюють приблизно в $10 тисяч. У кілька тисяч гривень цінять і зниклі старенькі книги. Кому і навіщо знадобилися церковні реліквії, наразі невідомо.

“На місце викрадення виїхала міліція, начальник райвідділу, опитали всіх, хто що може знати. Шукаємо”, – зазначив начальник прес-служби МВС в Івано-Франківській області Василь Гультайчук.

Скарбник церкви Василь Васильків припустив, що міг, хто завгодно викрасти, хто часто бував в церкві і бачив, де що стоїть.

“Зловмисник не квапився, ножовкою вирізав раму вікна, обікрав і спокійно вийшов через двері. В нас було чотири Євангелія, зараз лишилося 2. Будемо з громадою збирати гроші, щоб купити ще одне. Воно десь 3,5 тисячі коштує. У церкві мусять бути кілька таких книжок, на випадок як у селі хто помре, буде відправа, а зараз ще і Плащаниця йде, треба біля гробу господнього ставити”, – додав Васильків.