Українські акценти Острави

Іван Парнікоза

Острава розташована на кордоні історичних Верхньої Сілезії та Морави. Річка Остравиця ділить ці дві історичні частини – західну – моравську та східну – сілезьку. Найдавнішою пам’яткою Острави є остравсько-сілезький замок – один з початково пястовських замків, який тепер реконструйований служить місцем культурних подій, зокрема про Чеські легіони у складі Російської армії, сформовані на території України під час першої світової війни.

Промисловий розвиток Острави та господарська криза 1870-х рр. привели сюди у вигляді робітників численних вихідців з Галичини, зокрема українців. Українські акценти помітні і в деяких інших мотивах міста. В оздобленні Польського дому в Остраві бачимо вплив львівського архітектора Т. Тальовського – зокрема відомі обпалені цегли вставлені в мур. В Остраві також зберігся чеський дім, який нагадує про традицію Сокола – патріотичної парамілітарної організації, яка також існувала в Україні.

Найбільш кривавою битвою, яка колись відбувалися на чеській території стала Остравська операція весни 1945 р. На пам’ятній дошці полеглим воякам Першого чехословацького корпусу на ратуші в Польській (Сілезькій) Остраві присутній українець, бо як відомо багато закарпатців, які за перехід Угорсько-радянського кордону потрапили в ГУЛАГ, опинилися в цьому чеському формуванні. Неподалік стоїть пам’ятник Т-34-85. Цей танк був розроблений і спочатку продувався в Харкові. Зберігся міст на Остравиці, який німці не зірвали і яким радянські частини увійшли до центру міста. Архітектура міста має багато прикладів історизму (як хоча б згадані вище будинки національних спільнот), модерну та функціоналізму. В найстарішому храмі Острави – костелі св. Вацлава діє українська греко-католицька парафія. В ратуші Моравської Острави наявний регіональний музей. А зарослі лісом відвали нагадують донецькі терикони. Українські сліди присутні на остравському університеті, де навчаються українці. В місті після 24.02.2022 р. діє пункт допомоги українцям. На будівлях Остравського університету вивішено українські прапори. З українських вулиць Острави слід згадати вулиці Зборовську та Бахмацьку названі на честь битв, які були за участі чехословацьких легіонерів під час Першої світової війни. Також у передмісті Острави – Ostravě-Michálkovicích існує гуситська церква, в який розміщено пам'ятну дошку чехословацьких легіонерів з землею з місця битви під Зборовом.